načrtuj novo kuhinjo
Pred nakupom kuhinje nujno odgovorite na naslednja vprašanja. O odgovorih dobro razmislite in se posvetujte z ostalimi družinskimi člani.

Kdo in kako kuha?

  • Kdo v gospodinjstvu večinoma kuha?
  • Kako se kuha in pripravlja hrano?
  • Delajo v kuhinji večinoma levičarji ali desničarji?
Od individualnih navad pri kuhanju je odvisnih veliko detajlov, kot je recimo višina delovne površine ali razporeditev delovnih področij. Prostor za pripravo hrane mora biti čim bolj ergonomičen in udoben. Paziti je treba na razporejenost predalnikov, izvlečnih elementov in njihovo vsebinsko organiziranost.

Kako številčno je gospodinjstvo?

  • Koliko oseb živi v gospodinjstvu?
  • Imate pogosto obiske?
Ob planiranju kuhinje morate misliti na različne scenarije. Na koncu se vedno najde individualna rešitev: od velike jedilne mize do malega zajtrkovalnega kotička. Prostor za to se najde v vsaki, še tako majhni kuhinji. Odvisno od tlorisa, velikosti in oblike kuhinje se ponujajo različne rešitve: iz predalnika izvlečna mizica za mini kuhinje, jedilni "šank", ali ob strani, k elementu postavljen (pol)otoček, ali posebej postavljena jedilna miza.

Aparati - kam jih postaviti in katere?

  • Kam namesiti gospodinjske parate?
  • Kam postaviti gospodinjske pripomočke?
Priklope za kuhalni in pomivalni center, ventilatorje za napo in ostale priključke, ki jih potrebuje moderno gospodinjstvo, je potrebno predvideti veliko vnaprej in zelo natančno. Tako se izognete kasnejšim posegom v prostor in dodatnim stroškom.

Prostor in svetloba

  • Kako uporabiti prostor in izkoristiti svetlobo?
  • Kje je dostop dnevne svetlobe?
  • Kje potrebujete dodatno "delovno" in ambientalno osvetlitev?
Kuhinja, odprta v bivalni prostor, deluje optično večja in velikodušnejša. Takšna postavitev pomeni pridobitev za cel prostor. Če uporabljate kuhinjo kot bivalni prostor in jedilnico hkrati, priporočamo, da vanjo spustite čim več sončne svetlobe.

Razporeditev kuhinje v prostoru

  • Kako odprto kuhinjo razporediti v različna področja?
  • V katera in v koliko področij želite vključiti kuhinjo?
Otok, prilagojen tudi za jedilnico (zajtrkovalnico), z dodano barsko ploščo ( lahko tudi šank), ponuja optimalne pogoje za delovni kotiček in če želite, ustvarja tudi rahlo optično in funkcionalno ločitveno točko med dnevnim in delovnim prostorom.

Kam z vsemi stvarmi?

  • Kako dosežemo potreben red v kuhinji?
  • Kako do dovolj prostora za shranjevanje?
Če ima vaš prostor posebno shrambo, je to potrebno pri planiranju kuhinje upoštevati. Kuhinja mora biti planirana tako, da so kuhinjski pripomočki in živila shranjeni k smiselno razporejenim delovnim področjem - seveda tam, kjer jih vsakodnevno potrebujete. Tako prihranite prehojene poti in čas.

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo