mikrovalovna pečica
Kaj so mikrovalovne pečice, kako delujejo? Ali škodujejo zdravju? Vsi se strinjamo, da je kuhanje z mikrovalovko nadvse priročno. Je preprosto, hitro in ne zahteva mešanja ali obračanja hrane med kuhanjem. Ampak! Veliko ljudi verjame, da ima ta priročnost svojo ceno. Verjamejo, da mikrovalovi povzročajo sevanje in s tem naredijo veliko škodo zdravim živilom. Pa si bližje oglejmo mikrovalovne pečice in njihov vpliv na živila.

Kaj so mikrovalovne pečice in kako delujejo?

Mikrovalovne pečice so gospodinjski aparati, ki električno energijo pretvarjajo v elektromagnetne valove, imenovane mikrovalovi. Mikrovalovi stimulirajo molekule v hrani tako, da začnejo vibrirati, se vrteti in se zadevati druga ob drugo. Posledično se ta energija spremeni v toploto. Zelo podoben učinek dosežemo, kadar si želimo dlani ogreti s hitrim drgnjenjem drugo ob drugo, le da se v mikrovalovki to dogaja na molekularnem nivoju. Mikrovalovi delujejo predvsem na molekule vode, ogrejejo pa lahko tudi maščobe/olja in sladkor. Ker mikrovalovi delujejo enakomerno na celotno površino hrane, lahko v primerjavi z drugimi metodami kuhanja, na primer s cvrtjem, naenkrat zagrejejo veliko več.

Vam lahko sevanje škodi?

Mikrovalovne pečice proizvajajo elektromagnetno sevanje. Morda se vam to zdi zaskrbljujoče, glede na negativen pomen besede "sevanje". Kakorkoli, to sevanje NI primerljivo z atomsko bombo ali nuklearno katastrofo. Mikrovalovne pečice proizvajajo neionizirano sevanje, ki je podobno sevanju mobilnega telefona (ki je mimogrede, veliko močnejše). Tudi luč proizvaja elektromagnetno sevanje, kar nedvomno pomeni, da vsako sevanje ni slabo. Mikrovalovke imajo kovinske ščite in kovinske zaslonke preko okenca, ki omejujejo sevanje le na notranjost aparata. Če sklenemo, da so mikrovalovi relativno minimalen vir sevanja v primerjavi npr. z mobilnimi telefoni, potem to ni argument, zakaj jih ne bi uporabljali. Da pa boste zagotovo na varni strani, ne pritiskajte obraza na okence aparata in bodite med uporabo mikrovalovke od nje oddaljeni vsaj 30 cm. Sevanje z oddaljenostjo od vira namreč izjemno upada. Poskrbite tudi, da bo vaša mikrovalovka ustrezno vzdrževana. Če je poškodovana ali če se vrata popolnoma ne zapirajo, potem si raje omislite novo. 

Kako mikrovalovi vplivajo na hrano?

Vsak način kuhanja hrani spremeni hranilno vrednost. Veliko študij se je že ukvarjalo z efektom mikrovalovne pečice na živila, v primerjavi z običajnimi načini priprave hrane. Resnica je sicer takšna, kakršno želimo videti, a ne moremo mimo dejstva, da se, razen pri nekaj izjemah, mikrovalovka pri pripravi hrane izkaže izjemno dobro. Tudi pri ohranjanju hranilnih vrednosti. Pri konvencionalnih načinih kuhanja namreč največkrat pride do pregrevanja in predolgega "namakanja" hrane (previsoka temperatura, predolgi čas kuhanja v veliki količini vode) in skozi dolg, moker in vroč proces kuhanja hrana izgubi praktično vse hranilne snovi.

Pri kuhanju z mikrovalovno pečico je čas kuhanja občutno krajši, tudi temperature so bistveno nižje in za kuhanje živilom ni potrebno dodajati tekočine (v kateri bi kasneje ostali vsi vitamini). Pomembno je, da pri pripravi ali segrevanju hrane uporabite primerno posodo. Izogibajte se plastični posodi, razen če ni posebej označena z "mikrovalovkam varna". Pri pripravi hrane pazite, da jo dobro segrejete, saj tako uničite vse morebitne bakterije. 

Mikrovalovke so varne, efektivne in nadvse priročne kuharske pomočnice. Nobenih dokazov ni, da povzročajo škodo, pravzaprav so izsledki celo njim v prid. Dokler boste pri uporabi mikrovalovne pečice upoštevali navodila, je vaša skrb popolnoma odveč.

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo