Elektroindustrija je v ta namen razvila specialno kuhinjsko tehnologijo, ki danes velja že za standard v moderni kuhinji. Hladilnik s predalom, ki podaljša svežino. Različne blagovne znamke so istemu predalu nadele različna imena. Najdete jih pod oznakami: Fresh zone, Nulta cona, Zero zone, Crisp zone, Perfect fresh, Fresh frost free, Hydro fresh box, No frost bio, Super cool, Bio safe, Vita fresh, Smart cooling, Chiller case in podobno.
In kaj je prednost predala za podaljšanje svežine?
Temperatura v takšnem predalu je okoli 0° in je za 2 do 3 stopinje nižja, kot v preostalem hladilniku. Večina teh predalov ima tudi možnost prilagajanja stopnje vlažnosti, kar je optimalno za hrambo določenih živil. Hrana v zaprtem prostoru (hladilnik) hitreje izgublja sočnost in hranilno vrednost, shranjevanje v predalu za podaljšanje svežine pa živilom svežino in življenjsko dobo podaljša celo do trikrat. Predal vzdržuje stalno temperaturo tik nad lediščem in ohranja živilom sočnost, ter vsebnost vitaminov in mineralov.Sicer so hladilniki s funkcijo ohranjanja svežine res nekoliko dražji, a če pomislite, koliko denarja vržete v smeti v obliki "umrle" hrane in koliko časa porabite za pogostejše nakupe, je ta vrednost zanemarljiva.