Večna dilema. Naj bo U, G, L ali kar ravna? Ali pa morda z otokom? Kako postaviti kuhinjo v prostor, da bo lepa, praktična in uporabna hkrati?

Če prebirate ta članek, ste se zagotovo že srečali s podobnim vprašanjem. Tokrat si bomo zelo od blizu pogledali, kaj takšne postavitve (v obliki črk U, G, L,...) sploh pomenijo in za kakšne prostore so primerne. 

» kuhinja v eni liniji
» kuhinja v dveh linijah
» kuhinja v obliki črke L
» kuhinja v obliki črke U
» kuhinja v obliki črke G
» kuhinja z otokom
» odprta kuhinja

Kuhinja v eni liniji

enolinijska kuhinja

  • idealna za dolge, ozke prostore,
  • ker je kuhinja omejena na eno steno, lahko preostali del prostora namenite bivanjskemu pohištvu,
  • postavitev je lahko samostojna ali v kombinaciji z drugimi stili (otok, polotok, nadaljevanje v bivanjski prostor,...).

enolinijska kuhinja

Pomembno!
Priporočamo, da je dolžina enolinijske kuhinje vsaj 3 metre. Tako boste vanjo vgradili vse kuhinjske aparate in hkrati imeli dovolj prostora za shranjevanje. Pri načrtovanju upoštevajte potek delovnega procesa in postavitev prilagodite desničarjem oz. levičarjem. Desničarji - postavitev od leve proti desni: shramba/hladilnik -> korito -> kuhališče; levičarji - obratna postavitev.

Naš namig ;)
Poglobljena delovna površina (več kot 60 cm) in poglobljeni spodnji elementi ne bodo zavzeli veliko več prostora, dali pa vam bodo dodaten prostor za shranjevanje in večjo delovno površino.



Kuhinja v dveh linijah

a kuhinja v dveh linijah

  • klasična postavitev z dvema nasproti ležečima linijama,
  • zelo ugodna rešitev za manjše štirikotne prostore, v katerih so vrata in okno na krajših nasprotnih stenah,
  • možna je zelo dobra razporeditev posameznih delovnih področij (kuhanje, pomivanje, shranjevanje), čeprav prekinjena delovna površina moti neprekinjen potek delovnega procesa,
  • kuhinja v dveh linijah je popolna delovna kuhinja, ponavadi v samostojnem ločenem prostoru.

dvolinijska kuhinja

Pomembno!
Širina prostora za kuhinjo v dveh linijah bi naj bila najmanj 240 cm. Tako lahko imate na obeh straneh normalno globino elementov, torej vsaj 60 cm. Za nemoteno uporabo in odpiranje elementov svetujemo, da je med obema linijama vsaj 120 cm prostora. Za neprekinjeno in tekoče delo v kuhinji načrtujte pomivalni center (korito in pomivalni stroj) in kuhalno ploščo v isti liniji. Če je le možno, naj bo med njima dovolj delovne površine. Hladilnik in drugi prostori za shranjevanje so lahko brez skrbi na nasprotni strani. 

Naš namig ;)
Če imate na eni strani prostora okno, ga lahko izkoristite za praktičen majhen jedilni kotiček.



Kuhinja v obliki črke L (vogalna kuhinja)

L kuhinja

  • zelo fleksibilna postavitev, s praktično neskončnimi možnostmi izvedbe,
  • idealna v prostorih z veliko okni, vrati ali prehodi,
  • idealna za delovno ali bivanjsko kuhinjo, povezano z jedilnico/dnevno sobo,
  • večinoma z veliko delovne površine in dovolj prostora za shranjevanje,
  • delovni proces preko kota poteka nemoteno,
  • možnost razširitve kuhinje z otokom ali polotokom.

L kuhinja

Pomembno!
Če boste v kuhinjo namestiti tudi jedilno mizo, naj bo prostor velik vsaj 12 m2. Razdalja med mizo in kuhinjskim nizom naj bo vsaj 140 cm. Tako boste lahko nemoteno uporabljali kuhinjo in jedilnico hkrati. 

Naš namig ;)
Pazite na ustrezno rešitev kota. Izberite takšen kotni element, v katerem bo največ prostora za shranjevanje. V kotu se najbolje obnesejo različni izvlečni mehanizmi, ki omogočajo dober dostop do kota, a pazite, včasih kljub vsej razpoložljivi tehnologiji niso najugodnejša prostorska rešitev.



Kuhinja v obliki črke U

U kuhinja

  • optimalni izkoristek kvadratnega prostora,
  • veliko prostora za shranjevanje,
  • veliko neprekinjene delovne površine,
  • zaradi kratkih delovnih poti je vse na dosegu roke,
  • idealna postavitev za povezavo z bivanjskim delom stanovanja.

U kuhinja

Pomembno!
Če je le mogoče, naj bo razdalja med kuhinjskima nizoma najmanj 120 cm. Tako boste nemoteno uporabljali vse elemente in aparate hkrati. Za ergonomično delo pazite, da ne bo med delovnimi postajami (hladilnik - pomivalni center - kuhališče) več kot 8 metrov delovnih poti. Če bo v istem prostoru tudi jedilnica, je nikakor ne postavite na sredino, med delovne poti. V tem primeru raje razmislite o drugačni postavitvi kuhinje (kuhinja v obliki črke L). 

Naš namig ;)
Dobro načrtujte izkoristek kotov. Obstaja veliko ugodnih, praktičnih rešitev za kote. Pred odločitvijo dobro premislite, kaj boste shranjevali v kotih, ter koliko in kakšen prostor potrebujete za shranjevanje. Pazite tudi na dostopnost.



Kuhinja v obliki črke G

G kuhinja

  • dobra rešitev za kuhinjo, ki jo želite optično ločiti od jedilnega ali bivanjskega dela stanovanja,
  • zelo veliko prostora za shranjevanje,
  • veliko neprekinjene delovne površine,
  • kratke, ergonomične delovne poti,
  • postavitev običajno vključuje "šank" ali kuhinjski polotok, ki omogoča komunikacijo med kuhinjo in bivanjskim prostorom.

Pomembno!
Za G-kuhinjo potrebujete minimalno 12 - 14 m2 prostora. Če boste polotok uporabljali za kuhanje in hkrati kot dodatno jedilno mizo (zajtrkovalnico), pazite, da bo dovolj globok. Priporočamo vsaj 90 cm globine.

Naš namig ;) 
Višina barskih stolov naj bo 30 cm nižja od delovnega pulta. Zelo priročni so barski stoli, ki imajo možnost prilagajanja višine. Tako bodo lahko tudi otroci udobno sedeli za pultom ali pomagali pri kuhanju. 



Kuhinja z otokom

kuhinja z otokom

  • optimalna postavitev v velikih prostorih in v odprtih bivanjskih prostorih,
  • zelo veliko prostora za shranjevanje,
  • veliko neprekinjene delovne površine,
  • veliko prostora za več ljudi v kuhinji,
  • otok lahko kombinirate z enolinijsko kuhinjo, z L-kuhinjo ali z U-kuhinjo, ki ji dodate prostostoječi otok,
  • otok lahko uporabite za kuhanje, pomivalni center ali kot jedilnico, ali na njem predvidite vse delovne centre hkrati.

kuhinja z otokom

Pomembno!
Za kuhinjski otok bi naj prostor bil velik vsaj 15 m2. Tako bo med posameznimi kuhinjskimi nizi dovolj prostora za prehode (cca 1m). Kuhinjski otok mora biti tudi stabilen in ne samo lep. Dimenzija otoka zato naj ne bo manjša od 1m2

Naš namig ;)
Če boste na kuhinjskem otoku tudi kuhali in/ali pomivali (pomivalni stroj in korito), ne pozabite na ustrezne inštalacije. Posebej pozorni bodite na odvod zraka za napo. Premer za odtočno cev mora biti 15 cm. 



Odprta kuhinja

odprta kuhinja

  • prednostna postavitev za hiše z velikimi odprtimi in povezanimi prostori,
  • veliko možnih postavitev,
  • veliko delovne površine, ki jo lahko tudi višinsko optimalno prilagodite,
  • veliko prostora za shranjevanje,
  • možnost nadgradnje in povezave kuhinjskega pohištva v jedilnico ali dnevno sobo.

odprta kuhinja

Pomembno!
V velikih prostorih morajo biti prehodi med posameznimi kuhinjskimi nizi dovolj široki. Odprto postavitev kuhinje priporočamo pri prostorih velikosti vsaj 15m2,. Prehodi naj bodo široki cca 120 cm. Med jedilno mizo in sedežno garnituro ali drugim pohištvom naj bo vsaj 140 cm prostora.

Naš namig ;)
V velikih povezanih prostorih je še posebej pomembno, da poskrbite za dobro odzračevanje skozi kakovostno napo. Poskrbite, da bo pot zraka na prosto čim krajša in da bo napa imela dovolj močan pretok zraka.

Delovni čas

Ponedeljek - petek10.30 - 18.00

Sobota  09.30 - 12.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo

Z uporabo strani kuhnca.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.