kuhinjski otok
Kuhinjski otok: kako ga pravilno načrtovati? Je kuhinjski otok le modna muha ali je dejansko uporaben in skorajda nujen kos pohištva v vsaki kuhinji? Da hrana povezuje, vemo vsi. Na domačih zabavah se gostje najraje zadržujejo v kuhinji; še posebej, če je tam kuhinjski otok ali vsaj dobri stari šank. V nadaljevanju preberite, kako najti idealno rešitev za vaš kuhinjski otok, koliko finančnih sredstev potrebujete zanj in kakšne so alternative. 

Načrtovanje - na kaj morate biti pozorni

Velikost prostora
Najpomembnejši pogoj za uresničitev sanj o kuhinjskem otoku je velikost prostora. V osnovi velja: čim večji je prostor, tem bolje. A ni treba takoj obupati. Že 15 m2 lahko zadostuje za postavitev kuhinjskega otoka, če je prostor primerne oblike. Z manjšo kvadraturo pa bo uresničitev ideje že nekoliko težja. 

(slika > kuhinjski otok > kuhinja Laser Soft)

kuhinjski otok v prostoru

Uporabnost
Če je prostor dovolj velik za postavitev kuhinjskega otoka, premislite o njegovi uporabi. Bi ga uporabljali le kot delovno površino za rezanje in pripravo hrane ali bi imeli na njem tudi kuhališče? Ali pa morda delovno površino, kuhališče in še pomivalno korito? Razmislite o možnosti priklopa nape, elektrike, odtoka in vode. So na pravem mestu na voljo vse inštalacije in priključki, ki jih potrebujete? Sprememba obstoječih inštalacij je vedno povezana z dodatnimi, niti ne tako nizkimi stroški in umazanimi posegi v stene, lahko tudi v tla in strop. Pred odločitvijo morate najti odgovore na vsa ta vprašanja in še na kakšno več. Če želite ob otoku tudi sedeti, boste za stole potrebovali dodaten prostor, kar pa ima tudi prednost, saj bo vaša kuhinja na ta način postala prijeten bivanjski prostor. 
(slika > kuhinjski otok > kuhinja FARO)

uporaben kuhinjski otok

Velikost kuhinjskega otoka
Ugotovili smo, da je za postavitev kuhinjskega otoka veliko odvisno od prostora, ki ga imamo na voljo, pa tudi od naših želja in potreb. Enako velja tudi za njegovo dimenzijo in velikost. Nekdo, ki živi sam in se večinoma prehranjuje z vnaprej pripravljeno hrano, seveda potrebuje kuhinjski otok drugačnih dimenzij kot štiričlanska družina z otroki, ki redno skupaj pripravlja vse obroke. Pa vseeno obstaja neka smernica. Za družinsko kuhinjo, bivanjsko kuhinjo in podobno, je kuhinjski otok velik manj kot 1 meter praktično neuporaben. Kot alternativo priporočamo kakšen premični kuhinjski voziček ali leseni rezalni blok, ki se ga lahko po prostoru premika. V drugo smer pa kuhinjski otok naj ne bi bil daljši od 5 metrov, saj se na takšni dolžini delovne poti zelo podaljšajo. 
(slika > kuhinjski otok > kuhinja Malaga)

velikost kuhinjskega otoka

Razdalje med kuhinjskimi nizi
Za nemoteno odpiranje predalov in omaric na obeh straneh kuhinjskega niza (med stenskim nizom kuhinje in otokom), je priporočljiva razdalja 120 cm, ali še bolje 150 cm. Prednost takšnega odmika je, da se lahko po kuhinji nemoteno gibljete in imate na obeh straneh hkrati odprte omarice. Ker pa ima vsaka dobra stran tudi slabo, pa opozarjamo, da se pri takšni razdalji zelo podaljšajo delovne poti. Če imate na eni strani kuhinjskega niza korito, na otoku pa kuhališče, morate računati tudi s tem, da se z daljšo oddaljenostjo in z vsakim dodatnim korakom poveča tudi možnost packanja po tleh pri prenašanju živil iz ene strani na drugo. Vsekakor pa velja upoštevati pravilo minimalne razdalje, ki naj ne bi bila manj kot 80 cm.
(slika > kuhinjski otok > kuhinja AV4030)

oddaljenost kuhinjskega otoka

Stroški in kuhinjski otok

Kuhinje s kuhinjskim otokom stereotipno veljajo kot sinonim za individualnost in ekstravaganco, ki jo je treba drago plačati. Če se nekoliko več ukvarjamo s to tematiko, pa hitro pridemo do zaključka, da temu ni vedno tako. Seveda cena kuhinje sorazmerno narašča z velikostjo kuhinjskega otoka in s številom elementov, pa tudi z izbiro gospodinjskih aparatov in posebnih želja, ki jih ima vsak posameznik. A realno ocenjeno, kuhinjo s kuhinjskim otokom lahko kupite že nekje od 3.500 € naprej. Seveda pa... cena navzgor - je praktično neomejena. 

Alternativa - kuhinjski polotok

Če je vaša kuhinja manjša od 15 m2, pa vaših sanj o kuhinjskem otoku tudi ni treba takoj pokopati. Na voljo je odlična rešitev - kuhinjski polotok. Ta se sicer na eni strani drži stene ali kuhinjskega niza, hkrati pa zanj potrebujete bistveno manj prostora. Zanj zadostuje že prostor v velikosti 10 m2. Na splošno velja, da kuhinjski polotok ni nič manj atraktiven ali uporaben kot kuhinjski otok.
(slika > kuhinjski otok > kuhinja Toronto)

polotok

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo